Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Wim Dries, de Vlaamse minister van welzijn, volksgezondheid en gezin. Het management team werd voor deze bijzondere gelegenheid versterkt met Gregory Adams, vice-president automotive van het Saudische bedrijf.

De nieuwe fabriek is de grootste in zijn soort in Europa en bestaat uit compoundinglijnen voor polypropyleen gemengd met toevoegstoffen (zoals glas, kalk, e,d,) en voor Stamax composiet. Naast de productieafdeling beschikt Sabic in Genk bovendien over een Customer Innovation Center, waar nieuwe kunststofrecepturen en toepassingen worden ontwikkeld, eventueel in samenwerking met klanten uit de auto-industrie.

Op de 75.000 m2 grote locatie werd in recordtempo de fabriek opgezet. Dit is volgens Sabic mede te danken aan partner Zeppelin, die de fabriek heeft gebouwd en aan BLC, Belgian Logistic Center, dat het logistieke gedeelte uitvoerde. De eerste steen werd gelegd in januari 2009 en rond de jaarwisseling werd de productie opgestart. De fabriek heeft een capaciteit 14.000 ton per jaar en er werken 75 mensen.

Sabic is toonaangevend op het gebied van productie van polyetheen, polypropeen en andere geavanceerde thermoplastics, glycolen, methanol en kunstmest. Sabic maakte in 2009 een nettowinst van 2,4 miljard dollar bij een omzet van $ 27 miljard. De onderneming heeft vestigingen in 40 landen, 19 fabriekscomplexen en in totaal 33.000 werknemers.
In Europa werken zo’n 6.000 mensen.