Wang Chuanfu, de chef van BYD, wil eind augustus op een aandeelhoudersvergadering om toestemming vragen, zo meldt het Duitse Handelsblatt. BYD produceert batterijen en accu’s en auto’s en is al genoteerd aan de beurs van Hongkong. Onder de aandeelhouders bevindt zich ook de Amerikaanse Warren Buffet, die drie jaar geleden tien procent van de aandelen van BYD verwierf.

De aandelenemissie zou volgens Handelsblatt 2,85 miljard yen (zo’n 330 miljoen euro) moeten opleveren. Topman Wang Chuanfu heeft de marktintroductie van een elektrische auto op de Amerikaanse markt als doel genoemd en het bedrijf wil ook groeien oip de markt voor huishoudelijke artikelen. BYD is partner van Daimler en daarmee wil het bedrijf elektrische auto’s voor China ontwikkelen en produceren. Op accugebied werkt ook Volkswagen samen met BYD.

China is erg actief met de stimulering van alternatieve aandrijvingen en gaat tot 2020 daarin zo’n twaalf miljard euro investeren. Analisten denken dat de Chinesen bij de ontwikkeling van elektrische aandrijvingen een goede concurrentiepositie hebben, meer dan bij de verbrandingsmotoren omdat op dat gebied de Europese fabrikanten ene grote voorsprong hebben.