De autofabrikant heeft de mankementen in auto’s volgens onderzoekers niet conform Amerikaanse regelgeving aangepakt. Daarvoor betaalt Toyota dit jaar in totaal 37 miljoen euro aan boetes. De Amerikaanse minister van Transport, Ray LaHood, heeft dat in een verklaring laten weten.

De bedragen hebben betrekking op het terugroepen van auto’s in 2005 wegens mogelijke problemen met de besturing en op de periode van 2007 tot begin 2010 toen de autofabrikant auto’s terugriep vanwege pedaalproblemen. Daarnaast heeft Toyota in april erkend in de VS 12,4 miljoen euro te gaan betalen aan claims rond het euvel aan de pedalen. Hier zijn wereldwijd naar schatting tien miljoen auto’s voor teruggeroepen.

Toyota volgde in 2008 het Amerikaanse bedrijf GM op als grootste autoproducent ter wereld. De Japanse autofabrikant heeft het de afgelopen jaren echter moeilijk gehad door de economische crisis, de sterke yen en technische problemen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding