Positief is dat de winstbijdrage van de drie divisies in zowat gelijke mate toenam, al blijft Belron (autoruiten) de grote winstmotor van de groep. D’Ieteren trekt zijn dividend met 30,7 procent op. Voor 2011 wordt een stabiele of licht hoger resultaat voor belastingen verwacht. De omzet steeg vorig jaar tot een recordniveau van 7,05 miljard euro. Tegenover 2009 is dat een toename met 12,5 procent. De groei deed zich in de drie divisies voor.
De bedrijfswinst kwam 27,3 procent hoger uit op 420 miljoen euro en de winst voor belastingen – de favoriete maatstaf van het management – liet een groei van 42,6 procent zien tot 305,4 miljoen euro. De groei is veel sterker dan de ‘ongeveer 30 procent’ die D’Ieteren zelf in het vooruitzicht had gesteld. De autodistributietak kon volop profiteren van de ijzersterke Belgische automarkt in 2010. Die groeide vorig jaar met 14,9 procent, terwijl D’Ieteren zijn marktaandeel wist te verhogen van 19,34 tot 20,13 procent. Vooral Volkswagen en Skoda waren succesvol; de verkoop van Audi daalde lichtjes omdat de fabrieken de vraag niet konden volgen en Seat had af te rekenen met toegenomen concurrentie van milieuvriendelijke auto’s.
De omzet uit de verkoop van nieuwe voertuigen kwam 14,2 procent hoger uit, maar de groei van de volledige divisie was iets lager: +11,4 procent tot 2,73 miljard euro. Dat komt omdat de verkoop van tweedehandsvoertuigen en van Yamaha-motoren (D’Ieteren Sport) telkens met een goede 10 procent daalde.
Voor 2011 gaat D’Ieteren uit van een Belgische automarkt van 530.000 nieuwe wagens en streeft de groep naar een verdere toename van haar marktaandeel. Troeven daarbij zijn nieuwe modellen als de pick-up Amarok, de Golf Cabriolet, de New Beetle en de Tiguan bij Volkswagen en de A6 Berline bij Audi. Bij Skoda is de tweede generatie van het milieuvriendelijke GreenLine-gamma voorzien en bij Porsche een hybride versie van de Panamera.
De autoruitendochter Belron, nu voor 93,7 procent in handen van D’Ieteren, kende opnieuw een sterk jaar. De externe verkopen groeiden met 15,6 procent tot 2,8 miljard euro. Autoverhuurdochter Avis Europe,  voor 59,6 procent in handen van D’Ieteren, maakte al maandagmorgen de jaarresultaten bekend. Avis Europe droeg 29,2 miljoen euro (+39,7%) bij tot de courante winst voor belastingen. D’Ieteren verhoogt zijn dividend tot 0,425 euro bruto per aandeel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding