Dat heeft topman Victor Muller van moederbedrijf Spyker Cars dinsdag gezegd in een toelichting op de overeenkomst met Hawtai. De productie bij Saab ligt al meer dan drie weken stil vanwege betalingsproblemen met toeleveranciers. Saab/Spyker ontvangt een investering van 120 miljoen euro van Hawtai voor een belang van 29,9 procent plus een lening van 30 miljoen euro. Muller verwacht dat dit bedrag binnen maximaal 12 weken volledig is overgemaakt.

Muller zei verder dat Saab ergens in 2013 in China auto’s zal gaan maken in het samenwerkingsverband met Hawtai. Tot die tijd worden in Zweden gebouwde exemplaren geëxporteerd naar China. Hierdoor zal de productie in de fabriek in Trollhättan stijgen, aldus Muller. Spyker maakte vorige week bekend dat door de productiestop de verkoopdoelstelling van Saab voor dit jaar, van 80.000 auto’s, niet meer haalbaar is. Muller kon niet zeggen wat de gevolgen van de productieonderbreking op de verkopen in 2011 zijn. De topman zei verder dat de overeenkomst die hij heeft met BMW over de levering van motoren aan Saab geen zaken bevat die de samenwerking met Hawtai in de weg staan. "Die BMW-motoren zijn al ruimschoots beschikbaar in China", aldus Muller.

De angst voor een faillissement van Spyker/Saab is met de investering uit China verdwenen. Dat zei analist Martin Crum van AEK Research. Het aandeel Spyker Cars ging dinsdagochtend sterk omhoog. "Het is positief in de zin dat de angst voor een faillissement is verdwenen. Dat is de belangrijkste reden voor de koersstijging. Voorlopig kunnen ze weer even verder. Ze moeten nu de productie zo snel mogelijk weer opstarten", aldus Crum. Door de investering wordt het aandelenkapitaal van Spyker wel verwaterd. "Het is een hele forse verwatering. Dat is de keerzijde van de bekendmaking".

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding