Dat meldt Saabs moederbedrijf Spyker Cars donderdag. De overeenkomst met Hawtai, die op 3 mei werd aangekondigd, was afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder goedkeuring van verschillende aandeelhouders. Hawtai heeft niet aan alle voorwaarden kunnen voldoen, stelt Spyker nu.

Hawtai zou een belang in Spyker nemen van 29,9 procent en daar een bedrag van 120 miljoen euro voor neertellen. Daarnaast kwamen de partijen een converteerbare lening van 30 miljoen euro overeen. Saab heeft urgent liquiditeit nodig. De productie bij de Zweedse autoproducent ligt al meer dan een maand stil, vanwege betalingsachterstanden aan leveranciers.
Spyker stelt nu voor aanvullende financiering in gesprek te zijn met andere Chinese partijen. Ook met Hawtai wordt nog gesproken over een mogelijke samenwerking, zij het op niet-exclusieve basis. Daarnaast blijft de onderneming in gesprek met de Europese Investeringsbank over de opname van 29 miljoen euro uit een kredietfaciliteit en de voorgenomen verkoop en terughuur van Saabs vastgoedposities. Zodra financiering is veiliggesteld wil Saab de productie hervatten, maar is daarbij afhankelijk van gesprekken met leveranciers over de leveringsvoorwaarden. Eerder stelde Spyker-topman Victor Muller nog dat de productie afgelopen maandag of dinsdag hervat zou worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding