De verwoestende aardbeving en tsunami in Japan zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. Voorraadketens raakten beschadigd of werden verwoest. Honda zag op jaarbasis de productie met 52,9 procent terugvallen. 
In thuisland Japan kelderde de productie bij de onderneming zelfs met 81 procent. Bij Toyota was sprake van een productieterugval van 48,1 procent. Zowel in Japan als de Verenigde Staten, Europa, China en Australië werd de productie tijdelijk stilgelegd of vertraagd. 
Marktkenners verwachten dat de bodem bij de bedrijven in april werd bereikt en voorzien normalere productieniveaus in juli of augustus. Toyota heeft eerder al aangegeven dat de productie in juni op 70 procent zal uitkomen, terwijl Honda een volledig herstel voorziet rond het einde van het jaar. Dat zou, volgens Honda, zijn bij het allerslechtste scenario. Door de productieproblemen nam de export van auto’s vorige maand af met bijna 68 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding