Dat verklaren in elk geval drie belangrijke Nederlandse toeleveranciers van de internationale automobielindustrie aan het Financieel Dagblad. Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, verklaarde vorige week donderdag dicht bij een akkoord te zijn met honderden toeleveranciers. Het bedrijf wil op 9 augustus de productie hervatten. Plannen om dat komende woensdag al te doen, bleken niet haalbaar.

Veel toeleveranciers leveren al maanden niet meer aan Saab, omdat ze hun rekeningen niet meer betaald krijgen. Als gevolg daarvan moest het Zweedse automerk de productie stopzetten.

Het Venrayse Inalfa, producent van schuifdaken, het Helmondse Nedschroef, leverancier van bevestigingsmiddelen, en carrosserieonderdelenmaker Voestalpine Polynorm (Bunschoten) zeggen nog geld te krijgen van Saab. Alledrie voeren ze ook nog onderhandelingen met Saab om de problemen op te lossen. "Zolang de uitstaande rekeningen niet worden betaald, leveren we niet af. We gaan niet op blauwe ogen af", zegt operationeel directeur Jan Rietdijk van bouten- en moerenfabrikant Nedschroef. Voestalpine Polynorm heeft de afgelopen maanden niet meer aan Saab geleverd, stelt directievoorzitter Peter Bernscher. "We hebben nog enkele, echter niet onvoorzienbare, vorderingen op Saab openstaan. Op dit moment zijn we met Saab in gesprek op welke wijze wij kunnen bijdragen om de herstart van de productie van Saab in augustus mede mogelijk te maken. Voestalpine Polynorm zal alles doen wat in zijn macht ligt om Saab in dit proces te ondersteunen. Ook Inalfa zegt Saab te willen steunen, maar het Zweedse bedrijf moet wel aan zijn financiële verplichtingen voldoen, vindt topman Marcel Schabos. Inalfa levert schuifdaken voor enkele types Saab, en heeft de leveranties ook al maandenlang opgeschort.

Voor geen van de drie genoemde bedrijven gaat het overigens om grote bedragen. "Maar het uitstaande bedrag is wel de moeite waard om er een stevige discussie over te voeren", aldus Rietdijk van Nedschroef. Hij hoopt dat de partijen er uitkomen: "We zijn allemaal gebaat bij een oplossing".

Het aandeel Swedish Automobile kelderde vanochtend (maandag) ruim 11 procent in waarde. Volgens handelaren maakten beleggers zich zorgen over de vraag of het bedrijf er in slaagt volgende maand de productie bij Saab te hervatten. Vorige week werd bekendgemaakt dat de productie bij Saab op 9 augustus hervat wordt. Dat is later dan aanvankelijk werd gedacht.

Bron: Financieel Dagblad

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding