Fiat zei dat Chrysler een omzet van 3,3 miljard euro en een operationele winst van 150 miljoen heeft toegevoegd aan het resultaat van Fiat uit de ene maand dat de cijfers van Fiat en Chrysler worden geconsolideerd nadat Fiat de meerderheid verwierf in Chrysler. Dat gebeurde nadat Chrysler 7,6 miljard dollar aan leningen terugbetaalde aan de regeringen van Canada en de VS. Ontdaan van de eenmalige post en de Chrysler-cijfers heeft Fiat een kwartaalwinst geboekt van 76 miljoen euro, dat is 68 miljoen euro meer dan in Q2 van 2010. Fiat Group heeft verklaard te verwachten dat de omzet over het hele jaar zal uitkomen op 58 miljard euro met een operationele winst van ruim twee miljard en een netto winst van 1,7 miljard door de consolidatie met Chrysler en een verbetering van de andere Fiat-business. "Chrysler zal de grootste winstbrenger van de eenheid Fiat-Chrysler zijn", zegt topman Marchionne in Financial Times.

Fiat heeft nu 53,5 procent van de aandelen in bezit, wat moet worden uitgebreid tot 58,5 procent tegen het einde van het jaar. Marchionne zei dat hij geen haast heeft met de aanschaf van de resterende aandelen Chrysler, die in handen zijn van (een ziekenkostenverzekeraar van) de vakbond UAW. "Dat staat niet op mijn to-do-lijst voor deze week of deze maand."

Overigens heeft autofabrikant Chrysler over het hele tweede kwartaal gerekend een verlies geleden van 370 miljoen dollar (255 miljoen euro), vergeleken met een verlies van 172 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf bekend. Het grotere verlies werd veroorzaakt door een eenmalige last van 551 miljoen dollar die is gerelateerd aan de aflossing van een schuld. Zoals gezegd, de Amerikaanse autofabrikant heeft al eerder dit jaar een bedrag van 7,6 miljard dollar (5,24 miljard euro) aan schulden afgelost bij de Amerikaanse en Canadese regeringen. Zonder de financieringskosten van 551 miljoen dollar zou het bedrijf een nettowinst gemaakt hebben van 181 miljoen dollar, meldde Chrysler. In het tweede kwartaal heeft Chrysler de omzet ten opzichte van een jaar eerder namelijk met dertig procent zien stijgen naar 13,7 miljard dollar. Chrysler produceerde 514 duizend auto’s in het afgelopen kwartaal, dat is een toename van negentien procent ten opzichte van een jaar eerder. (bronnen: Fiat/FT/ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding