Volgens de toezichthouder leed een groep verzekeraars vorig jaar verlies, omdat ze te weinig opzij hebben gezet om tegenslagen op te vangen.

Uit onderzoek naar 28 verzekeraars blijkt dat bijna de helft (namelijk 12 maatschappijen) structureel een te lage premie in rekening brengt. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat vorig jaar de premies voor autoverzekeringen voor het vijfde jaar op rij is gedaald. Tussen 2006 en 2010 daalde de gemiddelde WA premie met 17 procent van 311 euro naar 257 euro. Een half jaar geleden waarschuwde DNB al voor de gevolgen van te lage premies.

Volgens de toezichthouder kan een lage, niet kostendekkende premie bij een verzekeraar leiden tot financiële problemen. Vorig jaar ging verzekeraar Ineas failliet. DNB vreest dat andere verzekeraars kunnen volgen. Enkele verzekeraars hebben de premie al verhoogd, hierdoor lagen de premies in juni dit jaar al 11 procent hoger dan in juli 2010.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding