Darko Davidovic, advocaat bij IF Metall, stelt tegen Dow Jones Newswires dat Saab op 26 augustus een verzoek tot betaling van de augustussalarissen van de 1.486 leden van de vakbond heeft ontvangen. "Deze keer hadden we toegang tot de loonlijsten van het bedrijf, wat sneller werkt dan het verzamelen van alle individuele loonstrookjes", voegt Davidovic toe.

Vanaf de ontvangst van de verzoeken heeft Saab zeven dagen om werknemers uit te betalen. Als het bedrijf dit vrijdag nog niet heeft gedaan, kan IF Metall bij het districtsgerechtshof bankroet aanvragen voor Saab. De vakbond moet het bankroet binnen drie weken aanvragen, anders vervalt de claim. Een tweede vakbond, de Zweedse vereniging van ingenieurs, heeft eveneens een verzoek tot betaling ingediend.

"Het is de derde achtereenvolgende maand dat de salarissen niet worden betaald zoals afgesproken en onze leden hebben er daarom voor gekozen in actie te komen", zegt advocaat Helene Robson van de vakbond. Saab had het fabriekspersoneel op 25 augustus moeten uitbetalen en het kantoorpersoneel de dag erop. Vakbond voor kantoorpersoneel Unionen, waarvan ongeveer 1.000 leden voor Saab werken, stelt op dit moment niet-uitbetaalde loonstrookjes te verzamelen van de leden en verwacht dinsdag een verzoek tot betaling in te dienen.

De productie in de Saab-fabriek in Trollhattan ligt al sinds april stil vanwege onbetaalde leveranciers. Het bedrijf heeft recent aangegeven de productie op zijn vroegst deze week te hervatten, maar door gebrek aan financiering heeft het bedrijf nog steeds geen akkoord bereikt met de leveranciers ten aanzien van betalingen en leveringen. Augustus is de derde maand op rij dat het financieel noodlijdende bedrijf er niet in is geslaagd de ongeveer 3.600 werknemers bijtijds uit te betalen. "Het is onze ambitie om de salarissen uit te betalen, maar op dit moment beschikken we niet over een financiele oplossing", aldus Gunilla Gustavs, woordvoerster bij Saab.

Bron: RTL-Z/Dow Jones

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding