De brief  is openbaar gemaakt op website SaabsUnited. In de brief staat ongeveer het volgende: ‘Vrijdagmiddag (2 september, red) was het een week geleden dat het bedrijf (Saab, red) onze eisen met betrekking tot de uitbetaling van lonen ontving. Omdat de salarissen niet zijn betaald, gaan we voort met het proces. De vakbond heeft gedurende maandagmorgen (5 september, red)  een vergadering gehad maar beslissingen over te nemen acties zijn nog niet genomen. We zullen in de komende dagen de ontwikkelingen nauwgezet volgen. We blijven alle juridische zaken voorbereiden en onderzoeken. Een onderdeel ervan is het verzamelen van betalingsverzoeken van de leden zodat zij beschermd zijn door de wet in het verdere proces. We moedigen alle leden aan om de verzoeken te tekenen.’ (Werknemers in Zweden worden door de staat verzekerd voor hun inkomen als hun werkgever failliet gaat. Maar ze moeten voor het recht op een uitkering wel betalingsverzoeken indienen.)

IF Metall wil Saab meer tijd geven om de lonen uit te betalen en zal vandaag (dinsdag 6 september) waarschijnlijk geen faillissementsverzoek indienen bij de Zweedse rechter.

Dat zei vakbondswoordvoerder Stefan Löfvén op de Zweedse nationale radio. Volgens hem geeft Saab, en daarmee het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile, ‘voldoende sterke signalen af’ dat er een oplossing nabij is.

 

 

        

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding