Het gaat om het digitale gebruik in bijvoorbeeld airbags, radio’s, stoelen en sloten. Hackers zouden auto’s kunnen ontgrendelen met een mobiele telefoon, een auto van afstand kunnen uitschakelen, de locatie van een bestuurder kunnen achterhalen, persoonlijke informatie van het Bluetooth kanaal stelen of het noodysteem in de auto kunnen blokkeren.

Omdat steeds meer functies in de auto digitaal worden afgehandeld, is de kans op kwaadwillige inbraak ook steeds groter, stelt McAfee. Het bedrijf trekt hierin de vergelijking met tablets en smarthphones, waarop ook steeds meer malware verschijnt. Volgens het bedrijf kan het hacken van een auto, of een bug (fout) in het digitale systeem veel grotere rampen teweeg brengen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding