Voorzitter Stefan Lofvén van IF Metall zei dat zijn vakbond geen aanvraga zal doen omdat Saab beroep indient tegen de afwijzing van de Zweedse rechtbank van de vrijwillige reorganisatie van Saab. "Een reorganisatie heeft voordelen boven een faillissement", aldus voorzitter Lofvén tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Saab Automobile, eigendom van de Nederlandse automaker Swedish Automobile (Spyker), diende het verzoek tot vrijwillige reorganisatie woensdag in maar de rechter wees het verzoek donderdag af. Saab kon ook over de maand augustus de salarissen van de circa 3.600 werknemers niet op tijd uitkeren. Saab heeft bovendien grote schulden bij toeleveranciers. "Het gaat om ongeveer 150 miljoen euro aan uitstaande rekeningen waarmee we te laat zijn", aldus Victor Muller vorige week in een persconferentie. IF Metall vertegenwoordigt ongeveer vijftienhonderd medewerkers van Saab.  

Maar de vakbonden Unionen en Ledarna hebben maandag (12 september) dus wel een aanvraag bij de rechtbank ingediend voor het faillissement. Ze lieten weten hun geduld te hebben verloren door het uitblijven van salarisbetalingen. Unionen en Ledarna vertegenwoordigen het midden- en hoger kader bij Saab. De aanvraag krijgt mogelijk bijval van een derde vakbond, Svenska Ingenjörer (ingenieurs). Die liet al eerder weten mee te zullen lopen met, in ieder geval, Unionen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding