In 2010 was er al een voorzichtig herstel na de zware economische crisis van 2009 en dit jaar is er in de erg op exportgerichte voertuigsector een verdere opleving. De 3 automobielfabrieken in België produceerden tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar in totaal 18,9 procent meer auto’s dan in dezelfde periode van 2010. In totaal rolden bij Audi, Ford en Volvo 414.231 personenwagens van de band, zo blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria. "Het eerste halfjaar was al erg goed en ook tijdens het derde kwartaal blijven de voertuigbedrijven erg sterk presteren", aldus Bert Mons, directeur van Agoria.

Volvo in Gent is de grootste autoproducent van België en bouwde in de eerste 9 maanden van dit jaar al 193.800 auto’s. De XC60 en de nieuwe S60 zijn internationaal zeer gewild. Volvo stevent hierdoor af op een productierecord en zal dit jaar wellicht afronden met meer dan 260.000 geproduceerde auto’s. Ook 2012 belooft een goed jaar te worden voor de fabriek in Gent, want dan zal de nieuwe V30 in productie gaan. Dit leidt tot extra werkgelegenheid bij Volvo. Bij Ford in Genk werden in de eerste 9 maanden van dit jaar 131.837 auto’s geproduceerd. Dat waren er ruim 10 procent minder dan in dezelfde periode van 2010. Oorzaak is de mislukte facelift van de Mondeo. De S-Max doet het nog steeds wel erg goed; dat is vooral te danken aan het feit dat diverse concurrenten (PSA, Renault) nóg minder werk hebben gemaakt van het updaten van hun grote MPV modellen. Bij Audi in Brussel rolden in de eerste 9 maanden in totaal 88.594 exemplaren van de A1 van de band. Daarmee zit de luxedochter van Volkswagen formeel perfect op schema om de productiedoelstelling van 120.000 auto’s te halen voor dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding