De Chinese bedrijven nemen de automaker en Saab Great Britain over voor 100 miljoen euro. De overname (principeovereenkomst) moet nog wel worden goedgekeurd door de betrokken aandeelhouders en autoriteiten.

De handel in aandelen Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, werd vrijdagochtend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opgeschort in afwachting van een persbericht.

Eerder op de dag verschenen er berichten op basis van bronnen dat Swedish Automobile dichtbij een akkoord was over de overname van Saab door de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da.

Uit een rechtbankdocument bleek vrijdag dat Youngman en Pang Da over voldoende middelen beschikken om de herstructurering door te zetten. Curator Guy Lofalk heeft daarom zijn verzoek te stoppen met de reorganisatie ingetrokken.

In het verlengde van deze overeenkomst maakt Swedish Automobile vrijdag bekend 3 miljoen aandelen te verstrekken aan GEM Global Yield Fund Limited als onderdeel van een kredietfaciliteit van EUR150 miljoen.

De Amerikaanse investeerder North Street Capital ziet door de overname af van de vorige week aangekondigde investering in Saab. North Street zou een belang nemen in Swedish Automobile en zou Saab voorzien van een lening van 60 miljoen dollar.

Het Zweedse automerk Saab werd begin 2010 overgenomen door de kleine Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker Cars van Victor Muller. Dat bedrijf, inmiddels omgedoopt in Swedish Automobile, kwam dit jaar in de problemen omdat er onvoldoende kapitaal was om de fabrieken draaiende te houden en de werknemers te betalen.
Eerder dit jaar leken Youngman en Pang Da Saab al te gaan redden. Zij beloofden afgelopen zomer samen 245 miljoen euro te investeren in Saab, in ruil voor een aanzienlijk belang in Swedish Automobile. Die overeenkomst kwam echter niet rond en werd afgelopen weekeinde door Muller afgeblazen.

De voorlopige overeenkomst loopt tot 15 november.

Klik hier voor een reactie van Victor Muller in een radio-interview. 

Dossier Saab en Victor Muller: Klik hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding