Productie Saab slechts 130 stuks in derde kwartaal

Saab heeft afgelopen kwartaal niet meer dan 130 auto’s geproduceerd; een daling van 99 procent ten opzichte van een jaar terug.

De productie in Trollhättan ligt al sinds begin april stil vanwege geldgebrek en onbetaalde rekeningen. "Uit operationeel oogpunt was het derde kwartaal zeer zwaar", zo laat CEO Victor Muller weten. De omzet over het derde kwartaal bedraagt 75,8 miljoen euro, tegen 274,7 miljoen euro in dezelfde periode van 2010. Er werden 4.010 auto’s verkocht tegen 15.970 stuks in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst voor rente en belasting is 87,5 miljoen euro negatief, in vergelijking tot een verlies van 56,3 miljoen euro een jaar terug. Het nettoverlies liep op tot 142,7 miljoen euro (derde kwartaal 2010: 48,4 miljoen euro).

Saab herhaalt haar standpunt dat de toekomst afhangt van de uitkomst van de gesprekken met de Chinese investeerders over de verkoop van Saab en de verkoop van Spyker aan North Street Capital. Er werd op 28 oktober jl. een intentieovereenkomst over de verkoop van Saab met Pang Da en Youngman gesloten, maar voormalig eigenaar General Motors blokkeerde die overeenkomst. De Amerikanen willen geen technologie en bepaalde onderdelen meer leveren aan Saab als dat in handen komt van de Chinezen. Swedish Automobile en de Chinese investeerders proberen het voorstel sindsdien aan te passen. Dat is schier onmogelijk, want General Motors eist dat Youngman geen meerderheidsaandeel in Saab verwerft. Tegelijkertijd zullen de Chinese autoriteiten alleen toestemming verlenen aan de deal c.q. kapitaalinjectie door Pang Da en Youngman als het automerk volledig Chinees wordt.

Afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen om Saab en Spyker te verkopen, bestaan er verschillende mogelijke scenario’s voor de toekomst, "waaronder een vrijwillige liquidatie", aldus een woordvoerder van het concern. Indien het niet lukt om Saab en Spyker te verkopen, of aanvullende financiering voor Saab te verkrijgen, zal het management namelijk niet in staat zijn om de continuïteit van het Zweedse automerk te waarborgen. Overigens sluit men het in Zeewolde niet uit dat alleen Saab zal worden verkocht en dat men het zelf nog een keer gaat proberen met Spyker. De verkoop van beide onderdelen zal rond de 132 miljoen euro opbrengen. Dat is niet voldoende om aan de verplichtingen van Swedish Automobile te voldoen, die ongeveer 136 miljoen euro bedragen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Productie Saab slechts 130 stuks in derde kwartaal - Automobielmanagement.nl

Productie Saab slechts 130 stuks in derde kwartaal

Saab heeft afgelopen kwartaal niet meer dan 130 auto’s geproduceerd; een daling van 99 procent ten opzichte van een jaar terug.

De productie in Trollhättan ligt al sinds begin april stil vanwege geldgebrek en onbetaalde rekeningen. "Uit operationeel oogpunt was het derde kwartaal zeer zwaar", zo laat CEO Victor Muller weten. De omzet over het derde kwartaal bedraagt 75,8 miljoen euro, tegen 274,7 miljoen euro in dezelfde periode van 2010. Er werden 4.010 auto’s verkocht tegen 15.970 stuks in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst voor rente en belasting is 87,5 miljoen euro negatief, in vergelijking tot een verlies van 56,3 miljoen euro een jaar terug. Het nettoverlies liep op tot 142,7 miljoen euro (derde kwartaal 2010: 48,4 miljoen euro).

Saab herhaalt haar standpunt dat de toekomst afhangt van de uitkomst van de gesprekken met de Chinese investeerders over de verkoop van Saab en de verkoop van Spyker aan North Street Capital. Er werd op 28 oktober jl. een intentieovereenkomst over de verkoop van Saab met Pang Da en Youngman gesloten, maar voormalig eigenaar General Motors blokkeerde die overeenkomst. De Amerikanen willen geen technologie en bepaalde onderdelen meer leveren aan Saab als dat in handen komt van de Chinezen. Swedish Automobile en de Chinese investeerders proberen het voorstel sindsdien aan te passen. Dat is schier onmogelijk, want General Motors eist dat Youngman geen meerderheidsaandeel in Saab verwerft. Tegelijkertijd zullen de Chinese autoriteiten alleen toestemming verlenen aan de deal c.q. kapitaalinjectie door Pang Da en Youngman als het automerk volledig Chinees wordt.

Afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen om Saab en Spyker te verkopen, bestaan er verschillende mogelijke scenario’s voor de toekomst, "waaronder een vrijwillige liquidatie", aldus een woordvoerder van het concern. Indien het niet lukt om Saab en Spyker te verkopen, of aanvullende financiering voor Saab te verkrijgen, zal het management namelijk niet in staat zijn om de continuïteit van het Zweedse automerk te waarborgen. Overigens sluit men het in Zeewolde niet uit dat alleen Saab zal worden verkocht en dat men het zelf nog een keer gaat proberen met Spyker. De verkoop van beide onderdelen zal rond de 132 miljoen euro opbrengen. Dat is niet voldoende om aan de verplichtingen van Swedish Automobile te voldoen, die ongeveer 136 miljoen euro bedragen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding