Saab vraagt faillissement aan (filmpje)

Autofabrikant Saab heeft vanmorgen bij de rechtbank van het Zweedse Vänersborg faillissement aangevraagd.

Door het bij een Zweedse rechtbank ingediende verzoek lijkt de al maanden tegen de ondergang vechtende fabrikant definitief geveld. Het wachten is nu op de reactie van de rechtbank. Die wordt op korte termijn verwacht. Mogelijk zal Saab-topman Victor Muller aansluitend met een persverklaring komen.

Mocht het faillissement inderdaad worden uitgesproken, dan speelt oud-Saab-eigenaar General Motors daar een grote rol in. De Zweden kampen al geruime tijd met financiële problemen en dachten die op te lossen door in zee te gaan met de Chinese autobouwer Youngman. Het voorschot dat onderdeel was van de deal stuitte echter op een veto van GM. De Amerikanen bezitten voorkeursaandelen Saab en zijn beducht op concurrentie van de eigen merken in China. Met Saab-techniek in huis zou Youngman een gevaar kunnen worden, zo redeneert GM. Pogingen van Saab en Yougman om juridische constructies te creëren teneinde dit probleem te tackelen, bleken de afgelopen tijd vruchteloos. Daarmee blijft ook het voorschot uit dat Saab nodig heeft om de productie in Trollhättan weer op gang te krijgen. In een officiële verklaring zegt de fabrikant dat een faillissement de beste oplossing is voor de schuldeisers.  

Chronologie van de gebeurtenissen rondom Saab in het Dossier Saab-Victor Muller.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Saab vraagt faillissement aan (filmpje) - Automobielmanagement.nl

Saab vraagt faillissement aan (filmpje)

Autofabrikant Saab heeft vanmorgen bij de rechtbank van het Zweedse Vänersborg faillissement aangevraagd.

Door het bij een Zweedse rechtbank ingediende verzoek lijkt de al maanden tegen de ondergang vechtende fabrikant definitief geveld. Het wachten is nu op de reactie van de rechtbank. Die wordt op korte termijn verwacht. Mogelijk zal Saab-topman Victor Muller aansluitend met een persverklaring komen.

Mocht het faillissement inderdaad worden uitgesproken, dan speelt oud-Saab-eigenaar General Motors daar een grote rol in. De Zweden kampen al geruime tijd met financiële problemen en dachten die op te lossen door in zee te gaan met de Chinese autobouwer Youngman. Het voorschot dat onderdeel was van de deal stuitte echter op een veto van GM. De Amerikanen bezitten voorkeursaandelen Saab en zijn beducht op concurrentie van de eigen merken in China. Met Saab-techniek in huis zou Youngman een gevaar kunnen worden, zo redeneert GM. Pogingen van Saab en Yougman om juridische constructies te creëren teneinde dit probleem te tackelen, bleken de afgelopen tijd vruchteloos. Daarmee blijft ook het voorschot uit dat Saab nodig heeft om de productie in Trollhättan weer op gang te krijgen. In een officiële verklaring zegt de fabrikant dat een faillissement de beste oplossing is voor de schuldeisers.  

Chronologie van de gebeurtenissen rondom Saab in het Dossier Saab-Victor Muller.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding