Dat heeft topman Sergio Marchionne  afgelopen donderdag bekend gemaakt tijdens een ontmoeting met de gouverneur van de staat Illinois. Van de 1.800 extra werknemers zullen er 500 mensen ingezet worden voor de bouw van de Dodge Dart. Daarvan is de voorserie productie inmiddels begonnen, maar in het tweede kwartaal wil Chrysler echt los gaan met deze middenklasser. Ten behoeve van het nieuwe model zal een extra, derde shift toegevoegd worden aan de fabriek. Vakbond UAW heeft de mededeling met applaus ontvangen: "dit is bewijs dat de Amerikaanse auto-industrie weer helemaal terug is", zo laat een woordvoerder weten.

De productie van de van de Alfa Romeo Giulietta afgeleide Dodge Dart zorgt er voor dat de fabriek is uitgegroeid tot een belangrijke locatie met 4.500 werknemers. Sinds de overname in 2009 zijn er bij Chrysler al 4.000 extra banen bijgekomen. Marchionne gaf aan dat er een investering van 530 miljoen euro aan zit komen voor Belvidere en dat de rol van de fabriek de komende jaren een hele belangrijke zal zijn. Dat, terwijl Belvidere één van de minst kansrijke fabrieken van Chrysler was in de VS. Marchionne zei vervolgens ten overstaan van 26.000 werknemers: "Jullie zijn door de hel gegaan en zijn weer teruggekomen. Jullie hebben de doemdenkers ongelijk gegeven en jullie hebben geschiedenis geschreven. Jullie zijn een fundamenteel onderdeel van de onderneming. Jullie vertegenwoordigen het nieuwe Chrysler".

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding