Dalende rentes hebben een slechte invloed op de verwachte opbrengsten van pensioenfondsen. Ford gaat ertoe over tachtig procent van het vermogen te beleggen in obligaties, terwijl dat vroeger 45 procent was. Ford had eind 2011 een totaal van 21,7 miljard dollar aan ongedekte pensioenverplichtingen – een toename van 3,8 miljard.  Het totaal van dekkingstekorten van de vijfhonderd grootste bedrijven (Standard & Poor) bedrijven is in 2011 bijna verdubbeld tot 450 miljard dollar.

Ford had vroeger dertig procent van pensioengelden geïnvesteerd in aandelen en zo’n 25 procent in alternatieve investeringen als private equity, onroerend goed en hedge funds. Dat aandeel zal over de komende  jaren worden verkleind naar twintig procent. Ford heeft al een wat meer conservatieve investeringsstrategie op het gebied van pensioenen dan de meeste Amerikaanse bedrijven, die over het algemeen nog ruim de helft van het pensioengeld investeren in aandelen en 35 procent in obligaties, is de schatting van de bank Credit Suisse.

Ford volgt zijn collega GM die al in 2006 met een soortgelijke verschuiving begon. In het afgelopen jaar maakte het pensioenfonds van GM een rendement van elf procent en Ford zeven procent. (bron: FT)    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding