Ook een nader te bepalen schadeclaim is op zijn plaats, betoogde de CEO van Saab’s moederbedrijf Swedish Automobile vanmorgen voor de rechtbank van Vänersborg. Daar begon om 10.00 uur de zitting over het faillissement. Ieders rol in dat proces wordt de komende dagen onder de loep genomen.

In de aanloop naar de zitting vuurde Lofalk vorige week woensdag publiekelijk de nodige pijlen af op Muller, met wie hij sinds de nadagen van Saab op voet van oorlog verkeert. In de Zweedse zakenkrant Dagens Industri betoogde Lofalk dat Muller heel goed wist dat de kandidaat-kopers Youngman en Pang Da bij voorbaat kansloos waren. Ex-eigenaar General Motors zou immers nooit willen instemmen met een overname door Chinese bedrijven. Verder zou Muller onjuiste informatie hebben verstrekt aan de vooravond van Saab’s faillissement.

Toen Muller vanochtend het woord kreeg, ging hij in de tegenaanval: "Niet alleen moet de heer Lofalk het in mijn optiek onredelijke honorarium terugbetalen, maar ook vind ik een claim op zijn plaats voor de schade die hij gedurende zijn ambtsperiode heeft aangericht bij Saab." Verder wees Muller erop dat de aanstelling van Lofalk destijds niet zijn keus was maar het gevolg van een rechterlijke beslissing. Ook het bedrag dat Saab de curator moest betalen was het resultaat van onderhandeling tussen Lofalk en de rechtbank. Om welk bedrag het precies gaat, kon Muller naar eigen zeggen niet aangeven.

Diverse voormalige kopstukken van Saab doen dezer dagen onder ede hun zegje over het faillissement. Het gestrande autobedrijf laat een schuld achter van omgerekend zo’n 1,4 miljard euro. Vorige week maakten Youngman, Mahindra (India) en een Chinees-Japans consortium bekend dat ze een doorstart overwegen. Die zou dan plaatsvinden in Trollhättan, waar Saab gevestigd is. Het streven van de curatoren is om een overeenkomst nog vóór de komende zomer te sluiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding