DAF’s marktaandeel in de Europese Unie is in de eerste vijf maanden van 2012 gestegen tot 16%, zo vermeldt de Amerikaanse moedermaatschappij Paccar afgelopen dinsdag.

Begin dit jaar stelde DAF al dat het marktaandeel in de Europese Unie was gestegen van 15,2% tot 15,5%; een record in de geschiedenis van de onderneming. Die ontwikkeling heeft zich in de eerste vijf maanden doorgezet en versterkt, stelt DAF-topman Harrie Schippers in het kwartaalbericht van Paccar. DAF claimt marktleider te zijn in Nederland, België, Groot-Brittannië, Polen en Hongarije en is het grootste importmerk in Duitsland en Frankrijk.

De Amerikaanse moedermaatschappij, bekend als producent van de merken Kenworth en Peterbilt, boekte in het tweede kwartaal van 2012 een 24% hogere winst dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam toe van $239,7 mln (tweede kwartaal vorig jaar) tot $297,2 mln. Bij de truckdivisie van Paccar, dat ook aan financiële dienstverlening doet, steeg de omzet met 13,2% tot $4,19 mln.

Paccar verkocht meer trucks in Noord- en Zuid-Amerika. In het laatste werelddeel kunnen de verkopen volgend jaar nog verder toenemen, onder meer omdat DAF in 2012 een eigen productiefaciliteit opent. Over de tweede helft van 2012 was Paccar-topman Mark Pigott overigens niet onverdeeld positief. De zwakke economische groei in de Verenigde Staten en de aanhoudende problemen in de eurozone kan de orderportefeuille van de truckfabrikanten nadelig beïnvloeden, zei hij dinsdag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding