Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri eist de autobouwer, inmiddels in Chinese handen, een prijsverlaging van 20 procent van zijn leveranciers.

Zonder de korting mogen de circa 400 leveranciers niet meegaan in de poging van Volvo om in 2020 de productie bijna te verdubbelen. Volvo, dat in 2010 werd gekocht door het Chinese Geely, produceerde vorig jaar 449.000 auto’s waarvan de helft in Europa werd verkocht. In 2020 wil het bedrijf 800.000 auto’s produceren en de afzet in China verdubbelen.

Volvo wilde het bericht in Dagens Industri niet bevestigen, maar liet wel weten dat het bedrijf hoopt meer Chinese leveranciers aan te trekken en uiteindelijk 25 procent van de onderdelen uit China te betrekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding