Investeerders eisten een schadevergoeding van miljoenen euro’s omdat de sportautomaker zich schuldig zou hebben gemaakt aan marktmanipulatie tijdens de mislukte poging om Volkswagen over te nemen.

De investeerders baseerden zich op twee persberichten van Porsche in maart 2008. Daarin stelde de fabrikant niet bezig te zijn met een fusie met Volkswagen. Ondertussen bereidde de directie achter de schermen wél de overname van driekwart van de aandelen van Volkswagen voor.

De investeerders hadden na de persberichten gegokt op een koersdaling van Volkswagen. Omdat die daling uitbleef verloren de aanklagers miljoenen euro’s. De rechtbank ziet echter geen verband tussen de uitgebleven koersdaling van Volkswagen en de publicaties van Porsche. Bovendien is de berichtgeving van Porsche volgens de rechters op meerdere manieren uit te leggen, omdat wel sprake was van een uitbreiding van het aantal VW-aandelen van Porsche.

Het vonnis versterkt de positie van Porsche in andere rechtszaken naar aanleiding van de mislukte overname van het veel grotere Volkswagen. De overnamepoging strandde in 2008 omdat Porsche kampte met een grote schuldenlast na het uitbreken van de kredietcrisis. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat Volkswagen Porsche overnam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding