Een woordvoerder van GM zei dat dit jaar al 2300 werknemers vrijwillig of door natuurlijk verloop zijn afgevloeid. Nog voor het einde van het jaar moeten er nog 300 vertrekken. GM heeft in Europa 40.000 mensen in dienst.

GM beleefde in Europa een beroerd kwartaal als gevolg van de sterk verslechterde economie en automarkt. Daar stonden wel goede prestaties bij de Noord- en Zuid-Amerikaanse activiteiten tegenover, maar over het geheel genomen daalde de winst.

De nettowinst zakte tot 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro), van ruim 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Exclusief bijzondere posten werd een winst per aandeel behaald van 93 dollarcent. Dat was meer dan verwacht, want analisten gingen gemiddeld uit van 60 cent.

De omzet steeg tot 37,6 miljard dollar, van 36,7 miljard dollar in dezelfde periode een jaar geleden. Hier werd door analisten gerekend op 35,7 miljard dollar.

GM verwacht voor heel 2012 een operationeel verlies in Europa van 1,5 tot 1,8 miljard dollar. Het bedrijf denkt binnen een paar jaar quitte te kunnen draaien in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding