Renault-Nissan en Russian Technologies hebben een joint-venture gesloten waarin ze hun volledige belangen in AVTOVAZ hebben ingebracht. De joint-venture wordt vanaf 2014 volledig eigenaar van AVTOVAZ.

Renault-Nissan zal 742 miljoen dollar in die joint-venture investeren en krijgt daarmee vanaf het midden van 2014 een belang van 67,13 procent waarvan iets meer dan 50 procent voor Renault en de rest voor Nissan. Op dat moment heeft Russian Technologies dan het resterende belang van 32,87 procent in handen. Tegelijkertijd gaat het Russische staatsbedrijf haar uitstaande leningen aan de autofabrikant herstructureren waarbij AVTOVAZ uiteindelijk tot 2032 1,48 miljard dollar aan rentevrije schulden in de boeken heeft staan.

Topman Carlos Ghosn van Renault-Nissan spreekt van een historische overeenkomst die een win-win-win voor alle betrokken bedrijven oplevert. ‘’Het is een belangrijk nieuw hoofdstuk in een toch al solide partnerschap. De joint-venture helpt ons om het offensief op de Russische markt te versnellen. Ook ondersteunt het de concurrentiepositie van AVTOVAZ, de marktleider op die automarkt in Rusland.” Volgens door Renault-Nissan bekend gemaakte cijfers kunnen de autoverkopen in het land dit jaar uitkomen op 2,9 miljoen vergeleken bij 2,65 miljoen in 2011, een groei met bijna tien procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding