Dat heeft  justitie in Stuttgart bekendgemaakt in een persbericht. De heren worden aangeklaagd omdat zij in 2008 in openbare verklaringen van de onderneming Porsche met betrekking tot deelneming in Volkswagen AG onjuiste informatie zouden hebben verstrekt. Porsche heeft in de periode tussen 10 maart en 2 oktober 2008 in minstens vijf openbare verklaringen beweerd dat men niet van plan was zijn aandeel in Volkswagen tot 75 procent te verhogen, hoewel men dat toen al wel van plan zou zijn geweest.

De overnameoorlog tussen Porsche en Volkswagen in de periode 2008 en 2009 heeft een lange nasleep. Achteraf gezien voelen investeerders zich verkeerd geïnformeerd en van hun geld beroofd. De voormalige financiële topman van Porsche,  Holger Härter, moet zich momenteel ook voor bedrog verantwoorden voor het gerecht in Stuttgart.  Härter en zijn toenmalige baas Wiedeking hebben de verwijten overigens steeds afgewezen en in de ogen van velen bij Porsche is Wiedeking een begaafd saneerder en talentvol manager. Na de schromelijk mislukte poging van Porsche om Volkswagen over te nemen, bleef Porsche achter met een miljardenschuld en toen zijn Wiedeking en Härter ook ontslagen. Volkswagen draaide de zaak toen om en uiteindelijk is Porsche een onderdeel van Volkswagen AG geworden.  

De aanklacht van de rechtbank in Stuttgart kan ook nog gevolgen hebben voor de parallel lopende civielrechtelijke procedure in Braunschweig,  met een miljardenclaim tegen het toenmalige moederbedrijf Porsche SE.  Daarin gaat het om schadecompensatie voor aandeelhouders.  (dpa/swi/automobilwoche)   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding