Werknemers VW krijgen 2% gewone aandelen via stichting

De grootaandeelhouders van Volkswagen, de puissant rijke families Piëch en Porsche, dragen twee procent van de gewone aandelen Volkswagen AG over aan de particuliere Oostenrijkse Salzach Stichting. In het bestuur van die stichting hebben leden van de jongere generatie van de families Piëch en Porsche en vertegenwoordigers van de werknemers van Volkswagen zitting.

De werknemers krijgen hiermee (in ieder geval) symbolisch zeggenschap over de koers van Volkswagen, zo meldt het Duitse Handelsblatt. De ongeveer vijfhonderdduizend werknemers van Volkswagen AG wereldwijd hebben via de stichting nu een aandeel in het bedrijf – in het bestuur van de stichting hebben de vertegenwoordigers van de werknemers ook de meerderheid. Maar de werknemers gaan niet financieel meeprofiteren van het succes van de onderneming want het dividend over de aandelen blijft gewoon volledig naar de families stromen. "Met de twee procent van het stemrecht kan op een aandeelhoudersvergadering weliswaar geen beslissing worden geforceerd  maar de wil van de werknemers kan in de toekomst wel duidelijk zichtbaar worden gemaakt", zei or-voorzitter Bernd Osterloh van Volkswagen AG in Handelsblatt. De invloed van de werknemers was overigens al best groot bij Volkswagen.    

De deelneming van de werknemers is een gevolg van de overnamestrijd die woedde tussen Porsche en Volkswagen. Oorspronkelijk zouden de beide fabrikanten fuseren en de werknemers zouden dan een aandeel in de nieuwe onderneming krijgen. De fusie is van de baan en Volkswagen heeft Porsche overgenomen – hoewel dat oorspronkelijk andersom zou gaan. Maar dat plan mislukte en de overnamepoging had grote gevolgen voor de schuldenlast van Porsche dat uiteindelijk dus door Volkswagen werd overgenomen.   

München

Werknemers VW krijgen 2% gewone aandelen via stichting - Automobielmanagement.nl

Werknemers VW krijgen 2% gewone aandelen via stichting

De grootaandeelhouders van Volkswagen, de puissant rijke families Piëch en Porsche, dragen twee procent van de gewone aandelen Volkswagen AG over aan de particuliere Oostenrijkse Salzach Stichting. In het bestuur van die stichting hebben leden van de jongere generatie van de families Piëch en Porsche en vertegenwoordigers van de werknemers van Volkswagen zitting.

De werknemers krijgen hiermee (in ieder geval) symbolisch zeggenschap over de koers van Volkswagen, zo meldt het Duitse Handelsblatt. De ongeveer vijfhonderdduizend werknemers van Volkswagen AG wereldwijd hebben via de stichting nu een aandeel in het bedrijf – in het bestuur van de stichting hebben de vertegenwoordigers van de werknemers ook de meerderheid. Maar de werknemers gaan niet financieel meeprofiteren van het succes van de onderneming want het dividend over de aandelen blijft gewoon volledig naar de families stromen. "Met de twee procent van het stemrecht kan op een aandeelhoudersvergadering weliswaar geen beslissing worden geforceerd  maar de wil van de werknemers kan in de toekomst wel duidelijk zichtbaar worden gemaakt", zei or-voorzitter Bernd Osterloh van Volkswagen AG in Handelsblatt. De invloed van de werknemers was overigens al best groot bij Volkswagen.    

De deelneming van de werknemers is een gevolg van de overnamestrijd die woedde tussen Porsche en Volkswagen. Oorspronkelijk zouden de beide fabrikanten fuseren en de werknemers zouden dan een aandeel in de nieuwe onderneming krijgen. De fusie is van de baan en Volkswagen heeft Porsche overgenomen – hoewel dat oorspronkelijk andersom zou gaan. Maar dat plan mislukte en de overnamepoging had grote gevolgen voor de schuldenlast van Porsche dat uiteindelijk dus door Volkswagen werd overgenomen.   

München