Winst Porsche SE explodeert naar 7,8 miljard

De Porsche Holding SE heeft over 2012 door de verkoop van de sportwagenfabrikant Porsche AG aan Volkswagen een enorme winststijging gerealiseerd. Na belastingen heeft het concern een winst geboekt van 7,8 miljard euro. Over boekjaar 2011 was het 59 miljoen. Over 2013 verwacht de holding een winst van ‘enkele miljarden’.

De verkoop van sportwagenfabrikant Porsche AG aan Volkswagen heeft de holding in 2012 een bedrag van 4,49 miljard euro opgeleverd, waarmee het bedrijf zijn schulden kon aflossen. Eind 2012 stond Porsche Holding 2,56 miljard in de plus, terwijl er in het jaar ervoor nog een schuld was van 1,52 miljard. Nu de sportwagenfabrikant is verkocht, zegt de holding te gaan optreden als strategische investeerder. Het geld wordt ingezet voor deelnemingen in toeleveranciers en uitvinders van nieuwe technologieën voor de autobusiness. Maar vooralsnog heeft men nog nergens in geïnvesteerd.

De aandeelhouders van Porsche Holding kunnen een behoorlijke verhoging van het dividend tegemoet zien. De raad van bestuur en de raad van toezicht hebben voorgesteld een dividend uit te keren van 2,01 euro per aandeel – dat was het jaar ervoor 76 cent. Maar er is ook een schaduwzijde aan deze grote geldzaken. Porsche heeft als gevolg van het overnamegevecht met Volkswagen in Amerika en in Braunschweig nog miljardenclaims aan de broek. Diverse financiële partijen hebben zich destijds verkeerd geïnformeerd gevoeld en hebben veel geld verloren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Winst Porsche SE explodeert naar 7,8 miljard - Automobielmanagement.nl

Winst Porsche SE explodeert naar 7,8 miljard

De Porsche Holding SE heeft over 2012 door de verkoop van de sportwagenfabrikant Porsche AG aan Volkswagen een enorme winststijging gerealiseerd. Na belastingen heeft het concern een winst geboekt van 7,8 miljard euro. Over boekjaar 2011 was het 59 miljoen. Over 2013 verwacht de holding een winst van ‘enkele miljarden’.

De verkoop van sportwagenfabrikant Porsche AG aan Volkswagen heeft de holding in 2012 een bedrag van 4,49 miljard euro opgeleverd, waarmee het bedrijf zijn schulden kon aflossen. Eind 2012 stond Porsche Holding 2,56 miljard in de plus, terwijl er in het jaar ervoor nog een schuld was van 1,52 miljard. Nu de sportwagenfabrikant is verkocht, zegt de holding te gaan optreden als strategische investeerder. Het geld wordt ingezet voor deelnemingen in toeleveranciers en uitvinders van nieuwe technologieën voor de autobusiness. Maar vooralsnog heeft men nog nergens in geïnvesteerd.

De aandeelhouders van Porsche Holding kunnen een behoorlijke verhoging van het dividend tegemoet zien. De raad van bestuur en de raad van toezicht hebben voorgesteld een dividend uit te keren van 2,01 euro per aandeel – dat was het jaar ervoor 76 cent. Maar er is ook een schaduwzijde aan deze grote geldzaken. Porsche heeft als gevolg van het overnamegevecht met Volkswagen in Amerika en in Braunschweig nog miljardenclaims aan de broek. Diverse financiële partijen hebben zich destijds verkeerd geïnformeerd gevoeld en hebben veel geld verloren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding