Goed nieuws voor Belgische auto-industrie: vernieuwingsslag Volvo Gent

Na maanden met alleen maar sombere berichten is er eindelijk wat positiefs te melden over de Belgische auto-industrie.

Volvo gaat zijn fabriek in Gent, de laatste grote personenautofabriek bij de zuiderburen, een vernieuwingsslag geven waarmee de lopende banden vanaf de tweede helft van dit jaar weer op volle toeren gaan draaien. Volvo Gent is inmiddels alweer vijftig jaar oud en heeft in die tijd meer dan een half miljoen auto’s gebouwd. Het eerste model was de befaamde Amazone. Vanzelfsprekend was 2012 ook voor deze Europese autofabriek geen best jaar. Na in 2011 nog een record te hebben geboekt met 265 duizend geproduceerde auto’s daalde dat aantal vorig jaar naar 258 duizend.

Ook de eerste twee maanden van dit jaar zien er niet erg positief uit. Maar Volvo Cars en de Chinese eigenaar Geely laten de Belgische fabriek voorlopig niet in de steek. "Sinds 2004 is de productie gestaag toegenomen na ons besluit om productie van de kleinere modellen van Nedcar in Born naar deze fabriek over te hevelen. Volvo Cars Gent zal daarmee een hoeksteen van onze industriële structuur blijven", zo stelt Volvo Cars. Op dit moment bouwt Gent drie verschillende modellen, de XC60, de S60 en de V40 en de V40 CC. De V40 tot nu toe goed ontvangen op de markt en voor de fabriek in Gent betekent dit dat de op dit moment regelmatig geldende tijdelijke werkloosheid later dit jaar vermoedelijk niet meer nodig zal zijn. Bovendien is de werkgelegenheid ook op middellange termijn verzekerd, stelt de (Nederlandse) strategiedirecteur Lex Kerssemakers. "We zullen de productie in onze Gentse fabriek niet van de ene dag op de andere weghalen."

In Genk, niet ver van Gent, is eindelijk een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de werknemers van de autofabriek van Ford. Die gaat sluiten maar de partijen zijn er na het zoveelste overleg uitgekomen. De meeste werknemers krijgen een ontslagvergoeding van vele tienduizenden euro’s, soms zelfs meer.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Goed nieuws voor Belgische auto-industrie: vernieuwingsslag Volvo Gent - Automobielmanagement.nl

Goed nieuws voor Belgische auto-industrie: vernieuwingsslag Volvo Gent

Na maanden met alleen maar sombere berichten is er eindelijk wat positiefs te melden over de Belgische auto-industrie.

Volvo gaat zijn fabriek in Gent, de laatste grote personenautofabriek bij de zuiderburen, een vernieuwingsslag geven waarmee de lopende banden vanaf de tweede helft van dit jaar weer op volle toeren gaan draaien. Volvo Gent is inmiddels alweer vijftig jaar oud en heeft in die tijd meer dan een half miljoen auto’s gebouwd. Het eerste model was de befaamde Amazone. Vanzelfsprekend was 2012 ook voor deze Europese autofabriek geen best jaar. Na in 2011 nog een record te hebben geboekt met 265 duizend geproduceerde auto’s daalde dat aantal vorig jaar naar 258 duizend.

Ook de eerste twee maanden van dit jaar zien er niet erg positief uit. Maar Volvo Cars en de Chinese eigenaar Geely laten de Belgische fabriek voorlopig niet in de steek. "Sinds 2004 is de productie gestaag toegenomen na ons besluit om productie van de kleinere modellen van Nedcar in Born naar deze fabriek over te hevelen. Volvo Cars Gent zal daarmee een hoeksteen van onze industriële structuur blijven", zo stelt Volvo Cars. Op dit moment bouwt Gent drie verschillende modellen, de XC60, de S60 en de V40 en de V40 CC. De V40 tot nu toe goed ontvangen op de markt en voor de fabriek in Gent betekent dit dat de op dit moment regelmatig geldende tijdelijke werkloosheid later dit jaar vermoedelijk niet meer nodig zal zijn. Bovendien is de werkgelegenheid ook op middellange termijn verzekerd, stelt de (Nederlandse) strategiedirecteur Lex Kerssemakers. "We zullen de productie in onze Gentse fabriek niet van de ene dag op de andere weghalen."

In Genk, niet ver van Gent, is eindelijk een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de werknemers van de autofabriek van Ford. Die gaat sluiten maar de partijen zijn er na het zoveelste overleg uitgekomen. De meeste werknemers krijgen een ontslagvergoeding van vele tienduizenden euro’s, soms zelfs meer.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding