Vakbonden die meer dan 60 procent van het personeel vertegenwoordigen zijn akkoord met een bevriezing van de salarissen in 2014 en een verlaging met 20 tot 25 procent van de vergoeding van overuren. In ruil daarvoor zei Peugeot toe te blijven investeren, onder meer in de ontwikkeling van nieuwe modellen. Twee vakbonden die samen 36 procent van het personeel vertegenwoordigen, wezen het voorstel af.

Eind 2012 werkten er 76.136 mensen in de Franse fabrieken ofwel 65 procent van het totale wereldwijde personeelsbestand.

Volgens Peugeot leidt het akkoord al vanaf 2014 tot jaarlijkse kostenbesparingen van 125 miljoen euro. De fabrikant ziet de komende 3 jaar af van verdere sluitingen van fabrieken en introduceert bij elk van de resterende 5 productielocaties een nieuw model. Daarmee moet de productiecapaciteit stijgen van de huidige 61 procent naar 100 procent in 2016. Peugeot is al bezig met het schrappen van 11.200 banen.  Afgelopen vrijdag viel het doek voor de fabriek in Aulnay.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding