Behalve de aanhoudende problemen in Europa, waar Fiat weer 165 miljoen verlies noteerde, speelt ook de toenemende crisis in Brazilië, Fiat’s tweede markt, het bedrijf danig parten. In dat Zuid-Amerikaanse land werd de kwartaalwinst dan ook gehalveerd tot 165 miljoen euro, vooral omdat Fiat veel geld nodig heeft besteed aan allerlei acties om de kopers alsnog over de brug te trekken.

Chrysler ziet de verkopen weliswaar nog steeds toenemen en behaalt met een winst van 464 miljoen euro ook goede financiële resultaten. Maar dat is niet voldoende om de groep als geheel op het rechte spoor te houden. Fiat heeft daarom de eerdere winstverwachting met zestien procent verlaagd. Topman Sergio Marchionne probeert nog steeds ‘zijn’ twee autobedrijven volledig met elkaar te fuseren maar dat stuit nog altijd op verzet van de gezondheidsverzekering van de vakbond UAW die het resterende pakket Chrysler-aandelen in handen heeft.