Concrete cijfers geeft de vrachtwagenbouwer niet, maar vorige week raakte al bekend dat bij Volvo Trucks in Gent de tijdelijke nachtploeg eind dit jaar opnieuw wordt afgeschaft.

De daling van de vraag komt niet onverwacht. Op 1 januari 2014 wordt een strengere milieunorm, Euro6, van kracht. Klanten anticipeerden daarop door voordien nog nieuwe vrachtwagens – met Euro5-milieunorm – te kopen.

Cijfers

De trend blijkt ook uit de verkoopcijfers van Volvo Group (met ook merken als Renault Trucks en Mack). In oktober leverde de groep wereldwijd 20.897 voertuigen, of 13 procent meer dan in oktober 2012. In West-Europa steeg de verkoop met 15 procent.

Nachtploeg

Ook de tijdelijke nachtploeg in de Gentse vestiging was na het zomerreces opgericht om aan de verwachte hogere volumes tegemoet te komen. ‘Nu er aan deze hogere vraag voldaan is en de vraag van de klanten naar zware trucks naar een meer normaal niveau komt, zal ook de productie vanaf begin 2014 opnieuw in een tweeploegenstelsel kunnen gebeuren’, klonk het vorige week in Gent. Voor de nachtploeg werden 350 tijdelijke werknemers geworven.

Over de eerste tien maanden van het jaar ligt de wereldwijde verkoop bij Volvo Group wel 6 procent lager dan in zelfde periode vorig jaar.