Cubanen krijgen meer vrijheid om auto’s te kopen

Cubanen mogen binnenkort voor het eerst sinds de Castro-revolutie van 1959 auto’s kopen zonder voorafgaande toestemming van de staat. De auto’s, nieuwe of gebruikte, worden echter nog wel altijd door die staat zelf geleverd.

Sinds een jaar of twee mogen de bewoners van Cuba al gebruikte auto’s van elkaar kopen. Daarbij gaat het echter meestal om vaak tientallen jaren oude voertuigen. Voor de aankoop van een door de staat te leveren auto, meestal juist de nieuwere modellen, was echter nog altijd ook vooraf toestemming van die overheid zelf nodig. Om een aanvraag in te dienen waren vaak stapels papieren nodig terwijl het ook maanden kon duren voordat het groene licht doorkwam.

In het kader van de stapsgewijze liberalisering op Cuba wordt die maatregel nu ook ingetrokken, heeft de regering in Havanna deze week laten weten. De nieuwe regeling wordt echter wel stapsgewijs ingevoerd, waarbij niet is meegedeeld hoe snel die stappen dan wel zullen gaan. Bovendien blijft het staatsmonopolie op deze autohandel bestaan, waarbij de overheid ook een minimum prijs voor de te verkopen modellen bepaalt. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Cubanen krijgen meer vrijheid om auto’s te kopen - Automobielmanagement.nl

Cubanen krijgen meer vrijheid om auto’s te kopen

Cubanen mogen binnenkort voor het eerst sinds de Castro-revolutie van 1959 auto’s kopen zonder voorafgaande toestemming van de staat. De auto’s, nieuwe of gebruikte, worden echter nog wel altijd door die staat zelf geleverd.

Sinds een jaar of twee mogen de bewoners van Cuba al gebruikte auto’s van elkaar kopen. Daarbij gaat het echter meestal om vaak tientallen jaren oude voertuigen. Voor de aankoop van een door de staat te leveren auto, meestal juist de nieuwere modellen, was echter nog altijd ook vooraf toestemming van die overheid zelf nodig. Om een aanvraag in te dienen waren vaak stapels papieren nodig terwijl het ook maanden kon duren voordat het groene licht doorkwam.

In het kader van de stapsgewijze liberalisering op Cuba wordt die maatregel nu ook ingetrokken, heeft de regering in Havanna deze week laten weten. De nieuwe regeling wordt echter wel stapsgewijs ingevoerd, waarbij niet is meegedeeld hoe snel die stappen dan wel zullen gaan. Bovendien blijft het staatsmonopolie op deze autohandel bestaan, waarbij de overheid ook een minimum prijs voor de te verkopen modellen bepaalt. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding