Montezemolo legt mogelijk later dit jaar al zijn functie neer, zo meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Exclusieve status

Montezemolo wil de exclusieve status van Ferrari bewaken en de verkopen beperken tot zo’n 7000 auto’s per jaar. Fiat-baas Sergio Marchionne ziet het roemrijke merk echter als een belangrijk wapen in de strijd met andere producenten van luxe automobielen zoals Volkswagen, dat eigenaar is van Lamborghini.

Formule 1 resultaten

Ook de tegenvallende prestaties van Ferrari in de Formule 1 hebben de positie van Montezemolo onder druk gezet. De thuisrace op het circuit van Monza liep afgelopen weekeinde uit op een fiasco. De auto van Fernando Alonso hield er na 29 ronden mee op, terwijl zijn Finse ploeggenoot Kimi Räikkönen slechts als negende de finishvlag passeerde. Ferrari heeft al sinds 2007 geen wereldkampioen geleverd, terwijl de constructeurstitel een jaar later voor het laatst werd gewonnen.

,,Niemand is onmisbaar”, zei Marchionne na de teleurstellende race op Monza over Montezemolo.

Beursgang

Analisten denken dat het vertrek van de topman de weg vrijmaakt voor een beursgang van Ferrari. Fiat ging eerder dit jaar samen met het Amerikaanse Chrysler en zou via Ferrari extra kapitaal willen ophalen. Fiat heeft 90 procent van de aandelen Ferrari in bezit, en zorgt voor 12 procent van de Fiat-omzet. De rest is in handen van Piero Ferrari, de zoon van oprichter Enzo Ferrari.

Er zou nog geen overeenstemming zijn over de afkoopsom voor di Montezemolo, die Ferrari al ruim 20 jaar onder zijn hoede heeft. Een tijdpad voor zijn vertrek is volgens de ingewijden dan ook nog niet vastgesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding