De directie van Ford ging een paar maanden geleden nog uit van winst in Europa, nadat in het tweede kwartaal (voor het eerst in meer dan drie jaar tijd) zwarte cijfers werden geschreven. Maar maandagavond gaf Ford aan een verlies van 1,2 miljard dollar (946 miljoen euro) te verwachten, gevolgd door nog eens een strop van 250 miljoen dollar volgend jaar.
De malaise op de Russische automarkt is een van de pijnpunten voor Ford of Europe. Rusland zal de negatieve gevolgen van de dalende roebel, de afnemende vraag naar auto’s en de effecten van de westerse sancties pas in 2016 te boven zijn, schat Ford in. Ook de Zuid-Amerikaanse markt ontwikkelt zich een stuk slechter dan eerder voorzien. Ford denkt daar nu dit jaar een verlies van een miljard dollar te lijden en een ‘kleiner maar nog steeds aanzienlijk verlies’ in 2015. De verliezen worden onder meer veroorzaakt door de inflatie in de regio en negatieve wisselkoerseffecten ten opzichte van de dollar. Ford Motor Company rekent nu op een winst voor belastingen van zes miljard dollar, terwijl in juli nog werd gemikt op een winst van zeven tot acht miljard dollar.
Ford gaf ook nog de verkoopdoelstelling voor 2020. In dat jaar denkt het bedrijf wereldwijd 9,4 miljoen auto’s te verkopen. In 2013 waren het er wereldwijd 6,3 miljoen. (bron: ANP)

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding