Toyota kocht in mei 2010 voor 50 miljoen dollar een pakketje van 3,2 procent van de aandelen Tesla. Hoeveel er nu verkocht zijn, is niet meegedeeld maar dat daar door de fenomenale koersstijging van Tesla op de beurs van New York een forse winst op is geboekt is wel zeker.

Toyota wilde destijds samenwerking met het toen nog vrij onbekende Tesla om zo de ontwikkeling van elektrische auto’s te versnellen. Bovendien had Toyota te kampen met grote terugroepacties en alle gevolgen voor het imago van dien. In het kader van de overeenkomst leverde Tesla onder meer batterijen en ook motoren voor de gezamenlijk ontwikkelde RAV4 elektrische SUV. De Japanse fabriek mikt nu echter meer op brandstofcellen als krachtbron voor een nieuwe generatie auto’s.

‘’We hebben een goede relatie met Tesla gehad en zullen kijken naar de haalbaarheid om bij toekomstige projecten opnieuw samen te werken,” aldus Toyota in een verklaring. Vorige maand verklaarde de charismatische topman van Tesla, Elon Musk, tijdens een bezoek aan Tokyo ook al dat er binnen twee of drie jaar ‘een belangrijke deal’ met Toyota gesloten zou worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding