Die auto’s waren allen bestemd voor klanten in het Midden-Oosten waar de Höegh Osaka, na een tussenstop in Bremerhaven, naar toe zou varen.

Of er van die auto’s nog iets te redden is, hebben de bergers van het schip nog steeds niet bekend gemaakt. Als de lading is gaan schuiven, wat volgens deskundigen wel valt aan te nemen, dan zijn de auto’s zo goed als zeker total-loss.

De bergers proberen het 51.000 ton metende schip weer een beetje rechtop en in ieder geval gestabiliseerd te krijgen om het vlot te kunnen trekken. Het schip vlot trekken zal volgens de Britse kustwacht echter weken kunnen duren. Later deze week zal het werk waarschijnlijk toch al weer stil komen te liggen omdat ook in Engeland een zware storm wordt voorspeld. Het risico bestaat dat de Höegh Osaka daardoor verder wordt omgeblazen en helemaal op z’n kant komt te liggen met alle gevolgen van dien voor de lading.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding