Dit meldt KFZ-Betrieb. "Het wordt moeilijk, het wordt slecht, maar het wordt niet zo erg als in 2009", aldus auto-expert Jörg Schreiber van de Vereinigung Europäischer Unternehmen (AEB) in Moscou. Men verwacht voor 2015 een verkoopaantal van 1,89 miljoen auto’s, dat betekent een afname van zeshonderd duizend auto’s. "Er zal een crisis komen", aldus Schreiber. De vraag is alleen hoe erg die wordt. In 2009 waren de verkoopaantallen in vergelijking met 2008 met de helft teruggelopen.
Maar ondanks alles zien de fabrikanten Rusland, dat met een recessie wordt bedreigd, als een veelbelovende markt. "De vraag of men eruit moet stappen, wordt niet gesteld." Maar de situatie wordt als onberekenbaar gekwalificeerd, gezien de gevolgen van het door het westen bekritiseerde politiek van Rusland in zake het conflict met Oekraïne.
De westerse fabrikanten in Rusland hopen al jaren dat Rusland de grootste maarkt van Europa wordt (en daarmee Duitsland van de troon stoot). Afgelopen jaar realiseerde het gigantische Rusland met 2,49 miljoen auto’s al de tweede plek, vóór het Verenigd Koninkrijk. Het resultaat was tien procent slechter dan in 2013. De afzet in ’s wereld grootste land gaat sinds het recordjaar 2012 met 2,94 miljoen eenheden gestaag terug. De met afstand meest verkochte auto is nog altijd de Lada maar ook de merken Renault, Kia, Hyundai en VW zijn er belangrijk. (bron: KFZ-Betrieb)