In Europa gaan de zaken echter minder goed want hier liep het verlies op tot 1,37 miljard dollar vergeleken bij 900 miljoen dollar in 2013. GM schrijft die verslechterde situatie vooral toe aan de problemen op de Russische automarkt waar de verkopen zijn ingestort. Verder daalde de winst op de activiteiten in Azië met drie procent terwijl in Zuid-Amerika de winst van 2013 in een bescheiden verlies werd omgebogen.

Dankzij de goede gang van zaken op de Noord-Amerikaanse automarkt, waar vooral SUV’s en trucks als warme broodjes verkocht worden, versnelde de winst over het vierde kwartaal tot 1,1 miljard, meer dan dubbel zo veel als een jaar eerder. Die mooie cijfers stelt GM in staat het dividend te verhogen met 20 procent wat het bedrijf een fraaie koerssprong op Wall Street opleverde. "Een sterk vierde kwartaal droeg er toe bij dat we ondanks belangrijke uitdagingen toch uitstekende kernresultaten over 2014 konden neerzetten" aldus topvrouw Mary Barra.

Dat de terugroepacties zwaar op de resultaten hebben gedrukt, blijkt uit de verdere toelichting. De operationele winst kwam uit op 6,5 miljard dollar maar dat was zonder alle extra kosten 2,8 miljard dollar hoger geweest. De winstmarge op de Noord-Amerikaanse activiteiten bedroeg nu 6,5 procent maar komt zonder herroepkosten op 8,9 procent uit.