De belangrijkste aandeelhouder van Pirelli verkoopt zijn belang aan ChemChina, dat daarna een bod uitbrengt op de rest van het bedrijf. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De houdstermaatschappij Camfin bezit ruim 26 procent van Pirelli en dat belang wordt nu verkocht aan ChemChina. Pirelli wordt met de gehele overname gewaardeerd op circa 7,1 miljard euro. Camfin is in handen van het Russische staatsolieconcern Rosneft en een groep onder leiding van Pirelli-voorzitter Marco Tronchetti Provera.

Vrijdag werd al gemeld dat Pirelli mogelijk een nieuwe eigenaar zou krijgen. Het in Milaan gevestigde Pirelli is de op vier na grootste bandenfabrikant van de wereld en levert banden voor auto’s, vrachtwagens, motorfietsen en de motorsport. De in 1872 opgerichte onderneming is verder ook bekend van de Pirelli-kalender met fotomodellen.

Het is de grootste deal door een Chinees bedrijf in Italië ooit. ChemChina, dat voluit China National Chemical Corp heet, produceert zelf ook banden en houdt zich verder bezig met onder meer chemicaliën, olieproducten en kunstmest.

Na de overname wordt Pirelli van de beurs gehaald. Rosneft en Tronchetti Provera behouden een belang in Pirelli. Bovendien blijft Tronchetti Provera de topman van de onderneming. Het aandeel Pirelli bereikte vrijdag het hoogste niveau sinds begin 2002.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding