Nissan heeft op dit moment 15 procent van Renault in handen. Dat past in het kader van de langjarige strategische samenwerking tussen beide autobedrijven. Tot vorige week had de Franse staat 14,97 procent van de aandelen, net iets minder dan Nissan dus, maar dat is in één stap opgevoerd naar 19,7 procent waarmee Nissan in een andere positie is gedrongen. Met het opvoeren van haar pakket wil Parijs er zeker van zijn dat een voorstel om aandeelhouders die hun stukken twee jaar of langer vasthouden dubbel stemrecht te geven het zal halen in de aandeelhoudersvergadering van 30 april.

De Raad van Bestuur van Renault heeft vorige week zelf al een verklaring uitgegeven waarin ze zich tegen het opvoeren van het staatsbelang uitspreekt. De raad vindt dat het bestaande evenwicht tussen de Staat en Nissan niet in gevaar zou moeten komen. Renault bezit zelf 44 procent van de aandelen Nissan terwijl Carlos Ghosn bovendien topman van beide bedrijven is. Nissan heeft overigens geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering van haar Franse partner. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding