Het bedrijf heeft in het afgelopen boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, bijna 10,2 miljoen auto’s verkocht. Dat is maar een fractie meer dan in het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers die vandaag (donderdag) werden gepubliceerd.

Toyota is nog nipt de grootste autofabrikant ter wereld, maar VW komt met rasse schreden dichterbij. De Duitse rivaal verkocht afgelopen kalenderjaar voor het eerst meer dan 10 miljoen wagens, een toename met 5 procent op jaarbasis. Het verschil tussen de twee grootmachten is zowel in afzet als in productie vrijwel te verwaarlozen.

Vooral de productie in Japan zelf viel lager uit dan een jaar eerder. Alleen het bedrijfswagenonderdeel Hino leverde meer voertuigen af, de overige merken (Toyota en Daihatsu) lieten een daling zien. Daarbij stond zowel de binnenlandse verkoop als de export onder druk.

Dat de totale verkoop toch steeg, was dan ook te danken aan een recordproductie buiten Japan. Zowel in Europa als in Noord- en Latijns-Amerika werden meer auto’s gemaakt, zowel door Toyota als door Daihatsu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding