Russische automarkt stort verder in elkaar

In Rusland zijn de afgelopen maand niet meer dan 131.500 nieuwe auto’s verkocht, dat is liefst 43 procent minder dan een jaar geleden. Over de eerste elf maanden van het jaar komt de daling daarmee uit op 35 procent, meldt de Association of European Business in Russia.

Het best-verkochte merk Lada, onderdeel van Renault-Nissan, zag de verkopen afgelopen maand met 29 procent inzakken. Hyundai kwam er nog redelijk van af met een daling van 7 procent maar Toyota en Nissan zagen hun verkopen meer dan halveren. Het zwaarst getroffen is General Motors’ Opel dat een klap van 91 procent moest incasseren.

Het instorten van de Russische automarkt wordt vooral toegeschreven aan de sterke daling van de roebel waardoor de inflatie is aangewakkerd en huishoudens steeds minder te besteden hebben. De daling van zowel de lonen als de winkelverkopen was afgelopen maand ook het sterkste sinds het begin van deze eeuw. De Russische economie zal daardoor dit jaar naar verwachting met rond de vier procent krimpen. "Een jaar geleden ging de roebel als een gek omhoog en wisten de Russen niet hoe snel ze een nieuwe auto moesten kopen. Maar dat is allemaal verleden tijd, daarom doet de automarkt het nu zo veel slechter dan een jaar geleden," aldus Joerg Schreiber, voorzitter van de commissie autofabrikanten binnen de AEB. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Russische automarkt stort verder in elkaar - Automobielmanagement.nl

Russische automarkt stort verder in elkaar

In Rusland zijn de afgelopen maand niet meer dan 131.500 nieuwe auto’s verkocht, dat is liefst 43 procent minder dan een jaar geleden. Over de eerste elf maanden van het jaar komt de daling daarmee uit op 35 procent, meldt de Association of European Business in Russia.

Het best-verkochte merk Lada, onderdeel van Renault-Nissan, zag de verkopen afgelopen maand met 29 procent inzakken. Hyundai kwam er nog redelijk van af met een daling van 7 procent maar Toyota en Nissan zagen hun verkopen meer dan halveren. Het zwaarst getroffen is General Motors’ Opel dat een klap van 91 procent moest incasseren.

Het instorten van de Russische automarkt wordt vooral toegeschreven aan de sterke daling van de roebel waardoor de inflatie is aangewakkerd en huishoudens steeds minder te besteden hebben. De daling van zowel de lonen als de winkelverkopen was afgelopen maand ook het sterkste sinds het begin van deze eeuw. De Russische economie zal daardoor dit jaar naar verwachting met rond de vier procent krimpen. "Een jaar geleden ging de roebel als een gek omhoog en wisten de Russen niet hoe snel ze een nieuwe auto moesten kopen. Maar dat is allemaal verleden tijd, daarom doet de automarkt het nu zo veel slechter dan een jaar geleden," aldus Joerg Schreiber, voorzitter van de commissie autofabrikanten binnen de AEB. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding