De onderneming heeft erg traag willen toegeven dat er iets ernstigs aan de hand was met haar airbags maar wordt nu achtervolgd door enorme kosten voor het herroepen van de betrokken auto’s van elf grote merken. Bovendien hebben de Amerikaanse autoriteiten Takata al een boete van 200 miljoen boete opgelegd. Inmiddels heeft Takata over het halfjaar tot eind september 2014 een verlies van 140 miljoen dollar moeten melden terwijl het de verwachtingen voor het hele boekjaar tot maart drastisch naar beneden heeft bijgesteld.

De Japanse autobouwers hebben volgens bronnen in dat land nu een steunfonds toegezegd om te voorkomen dat een cruciale toeleverancier, die bovendien wereldwijd werk biedt aan 49.000 mensen, ten onder zou gaan. Honda, dat het zwaarst getroffen is door het schandaal, heeft echter laten weten niet mee te doen aan zo’n fonds.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding