Wereldwijde automarkt vertoont gemengd beeld

De wereldwijde automarkt vertoont aan het begin van 2016 een gemengd beeld. Europa lijkt het momentum vast te houden met een nieuwe groei van ruim zes procent maar in de VS, Japan en vooral Rusland en Brazilië werden in de eerste maand minder auto’s verkocht dan vorig jaar rond deze tijd.

Europa houdt de groei vast, zoals Acea eerder meldde. Alle vijf grote automarkten zaten in januari opnieuw in de plus hoewel dat in Duitsland en Groot-Brittannië wel beperkt bleef tot drie procent. In de Verenigde Staten lagen de verkopen van gewone personenauto’s echter acht procent lager dan een jaar eerder. Dat komt deels ook omdat deze maand twee werkdagen minder telde dan januari 2015. Aan de andere kant blijft de markt voor light trucks er prima bij liggen met een groei van zes procent. Deze grotere auto’s nemen inmiddels bijna 60 procent van de Amerikaanse nieuwmarkt voor hun rekening.

In Japan moest de automarkt opnieuw een daling incasseren, dit keer van vier procent. De grootste daling zit ‘m in kleine auto’s met een motor tot 660 cc die vorig jaar door een belastingverhoging zijn getroffen. In Rusland blijft het kommer en kwel met over januari weer een klap van maar liefst 30 procent. In het grote Rusland worden daarmee nu nog maar rond de 80.000 nieuwe auto’s per maand afgezet. Ook Brazilië blijft in de hoek waar de slagen vallen met deze keer een daling van 40 procent. Gezien de slechte economische ontwikkelingen wordt voor die beide landen voorlopig geen verbetering verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Wereldwijde automarkt vertoont gemengd beeld - Automobielmanagement.nl

Wereldwijde automarkt vertoont gemengd beeld

De wereldwijde automarkt vertoont aan het begin van 2016 een gemengd beeld. Europa lijkt het momentum vast te houden met een nieuwe groei van ruim zes procent maar in de VS, Japan en vooral Rusland en Brazilië werden in de eerste maand minder auto’s verkocht dan vorig jaar rond deze tijd.

Europa houdt de groei vast, zoals Acea eerder meldde. Alle vijf grote automarkten zaten in januari opnieuw in de plus hoewel dat in Duitsland en Groot-Brittannië wel beperkt bleef tot drie procent. In de Verenigde Staten lagen de verkopen van gewone personenauto’s echter acht procent lager dan een jaar eerder. Dat komt deels ook omdat deze maand twee werkdagen minder telde dan januari 2015. Aan de andere kant blijft de markt voor light trucks er prima bij liggen met een groei van zes procent. Deze grotere auto’s nemen inmiddels bijna 60 procent van de Amerikaanse nieuwmarkt voor hun rekening.

In Japan moest de automarkt opnieuw een daling incasseren, dit keer van vier procent. De grootste daling zit ‘m in kleine auto’s met een motor tot 660 cc die vorig jaar door een belastingverhoging zijn getroffen. In Rusland blijft het kommer en kwel met over januari weer een klap van maar liefst 30 procent. In het grote Rusland worden daarmee nu nog maar rond de 80.000 nieuwe auto’s per maand afgezet. Ook Brazilië blijft in de hoek waar de slagen vallen met deze keer een daling van 40 procent. Gezien de slechte economische ontwikkelingen wordt voor die beide landen voorlopig geen verbetering verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding