De goede gang van zaken is voor een groot deel te danken aan het ‘concurrentie-akkoord’ 2014-2016 dat PSA heeft weten af te sluiten met de vakbonden. In dat kader hebben de werknemers een verandering van hun werktijden en -methoden aanvaard in ruil voor de toezegging dat de autoproductie voor een groot deel in Frankrijk blijft. PSA berekent verder dat het met de uitvoer van auto’s een overschot van 5,226 miljard euro heeft kunnen leveren aan de Franse handelsbalans.

Ook Renault heeft een dergelijk akkoord bereikt met de activistische Franse vakbonden. Dat merk liet vorig jaar 660.000 nieuwe auto’s uit haar fabrieken in Frankrijk rollen, eveneens een lichte toename vergeleken bij het voorafgaande jaar. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding