Amerikanen starten massale schadezaak tegen VW

Amerikaanse advocaten hebben bij een districtsrechtbank in Californië een gezamenlijke schadeclaim – class action – ingediend tegen Volkswagen namens de ‘slachtoffers’ van dieselgate.

Ze beschuldigen de Duitse fabrikant van wijdverbreide fraude. "Deze zaak komt voort uit één van de meest onbeschaamde bedrijfsmisdaden in de geschiedenis, een omzichtige poging om hoe dan ook te winnen. Volkswagen reikte al bedriegend naar de top van de ‘auto-voedingsketen’ zonder ook maar op enige manier rekening te houden met de slachtoffers," aldus de advocaten. Zij dagen niet alleen VW maar ook Audi en Porsche alsmede de afgetreden topman Martin Winterkorn en zijn opvolger Matthias Müller. Ook toeleverancier Bosch is als gedaagde partij bij de zaak betrokken.

Deze eerste zaak is naar verwachting het begin van een serie lange en naar alle waarschijnlijkheid kostbare civiele en strafrechtelijke zaken tegen VW wegens het gesjoemel met de emissiesoftware. Daarnaast hangt VW in de VS ook nog een milieuboete boven het hoofd die tot 46 miljard dollar kan oplopen en moeten de meeste vervolgingen en rechtszaken in Europa en elders in de wereld nog op gang komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Amerikanen starten massale schadezaak tegen VW - Automobielmanagement.nl

Amerikanen starten massale schadezaak tegen VW

Amerikaanse advocaten hebben bij een districtsrechtbank in Californië een gezamenlijke schadeclaim – class action – ingediend tegen Volkswagen namens de ‘slachtoffers’ van dieselgate.

Ze beschuldigen de Duitse fabrikant van wijdverbreide fraude. "Deze zaak komt voort uit één van de meest onbeschaamde bedrijfsmisdaden in de geschiedenis, een omzichtige poging om hoe dan ook te winnen. Volkswagen reikte al bedriegend naar de top van de ‘auto-voedingsketen’ zonder ook maar op enige manier rekening te houden met de slachtoffers," aldus de advocaten. Zij dagen niet alleen VW maar ook Audi en Porsche alsmede de afgetreden topman Martin Winterkorn en zijn opvolger Matthias Müller. Ook toeleverancier Bosch is als gedaagde partij bij de zaak betrokken.

Deze eerste zaak is naar verwachting het begin van een serie lange en naar alle waarschijnlijkheid kostbare civiele en strafrechtelijke zaken tegen VW wegens het gesjoemel met de emissiesoftware. Daarnaast hangt VW in de VS ook nog een milieuboete boven het hoofd die tot 46 miljard dollar kan oplopen en moeten de meeste vervolgingen en rechtszaken in Europa en elders in de wereld nog op gang komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding