VW probeerde dieselgate-deal te sluiten

Volkswagen heeft gewacht met het openbaar maken van het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren in de hoop dat het een deal kon sluiten met de autoriteiten om de kosten van het schandaal binnen de perken te houden.

Dat hebben advocaten van de autofabrikant gemeld in een 113 pagina’s tellend rapport aan een Duitse rechtbank. Volgens de juristen was de vertraging in de openbaarmaking ‘een legitieme beslissing’. Zij reageren daarmee op beschuldigingen van enkele grote aandeelhouders die stellen dat VW te traag was met het naar buiten brengen van dieselgate. Die aandeelhouders eisen daarom via hun advocaten enorme schadevergoedingen. "De vertraging was bedoeld voor het houden van gesprekken om een overeenkomst te bereiken met de Amerikaanse toezichthouders. Die gesprekken konden in gevaar komen als de zaak al in de openbaarheid gebracht zou zijn. De bestuursraad van Volkswagen had reden om aan te nemen dat een minnelijke schikking met de autoriteiten mogelijk was. Dat zou niet hebben geleid tot belangrijke economische gevolgen voor VW. Het tijdelijk niet-openbaar maken was niet bedoeld als cover-up," aldus het Duitse rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

VW probeerde dieselgate-deal te sluiten - Automobielmanagement.nl

VW probeerde dieselgate-deal te sluiten

Volkswagen heeft gewacht met het openbaar maken van het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren in de hoop dat het een deal kon sluiten met de autoriteiten om de kosten van het schandaal binnen de perken te houden.

Dat hebben advocaten van de autofabrikant gemeld in een 113 pagina’s tellend rapport aan een Duitse rechtbank. Volgens de juristen was de vertraging in de openbaarmaking ‘een legitieme beslissing’. Zij reageren daarmee op beschuldigingen van enkele grote aandeelhouders die stellen dat VW te traag was met het naar buiten brengen van dieselgate. Die aandeelhouders eisen daarom via hun advocaten enorme schadevergoedingen. "De vertraging was bedoeld voor het houden van gesprekken om een overeenkomst te bereiken met de Amerikaanse toezichthouders. Die gesprekken konden in gevaar komen als de zaak al in de openbaarheid gebracht zou zijn. De bestuursraad van Volkswagen had reden om aan te nemen dat een minnelijke schikking met de autoriteiten mogelijk was. Dat zou niet hebben geleid tot belangrijke economische gevolgen voor VW. Het tijdelijk niet-openbaar maken was niet bedoeld als cover-up," aldus het Duitse rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding