Fitch is vooral bezorgd over het feit dat 20 procent van die leningen, ofwel een bedrag van 220 miljard dollar, als risicovol beschouwd moet worden. Eén op de twintig autorijders met een financiering is al minstens twee maanden achter met de betalingen, een percentage dat alleen op het hoogtepunt van de crisis in 2009 hoger lag. Fitch vreest ook dat het aantal mensen met een forse betalingsachterstand voor eind dit jaar tot één op de tien zal oplopen. 

Veel Amerikanen kopen een auto op krediet omdat de rente ook daar op een historisch laag peil ligt. Momenteel betaal je op een autolening in de VS gemiddeld niet meer dan 4 procent rente, dat is de helft van het rentepeil voor de crisis. Door dat makkelijke lenen wordt nu 85 procent van de nieuwe auto’s in de VS gefinancierd terwijl dat in 2009 nog 74 procent was. "Het grote gevaar is dat vier op de tien nieuwe leningen eigenlijk als risicovol beschouwd moeten worden, dat wil zeggen dat de kans groot is dat de koper de lening niet of niet op tijd af kan betalen," aldus Fitch. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding